Internet stvari i obrada velike količine podataka

Mentor: izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko

Do 2020. godine predviđa se da će 30 milijardi uređaja biti povezano na Internet, što predstavlja dodatnih 1,9 bilijuna USD za svjetsko gospodarstvo.

S obzirom na broj uređaja i njihovu sposobnost kontinuirane proizvodnje podataka i aktuacije, potrebna su posebna softverska rješenja za njihovo sigurno umrežavanje, prikupljanje podataka i upravljanje.

Cilj je pomoću IoT platformi što jednostavnije razvijati razne mobilne i web aplikacije (za primjere pogledati ovaj strip).

 

Studenti se kroz seminarske radove na diplomskom studiju upoznaju s platformama za IoT, njihovim arhitekturama te referentnim implementacijama. Kroz projekte i diplomske radove razvijaju softverske komponente za platforme ili korisničke aplikacije. Primjeri razvijenih aplikacija su mobilna aplikacija za praćenje kvalitete zraka u pokretu ili tramvajskog prometa putem korisnički generiranih podataka. Također se mogu odabrati teme iz područja obrade velikih količina senzorskih podataka za koju se koristi programski okvir Apache Hadoop.

Postoji mogućnost uključivanja u praktične implementacijske zadatke vezane uz H2020 projekt symbIoTe. Studentima je na raspolaganju oprema novog Laboratorija za Internet stvari.

Lista obranjenih završnih i diplomskih radova dostupna je ovdje.

 

Laboratorij za Internet stvari