Razvoj informacijskih i komunikacijskih rješenja i aplikacija za poboljšanje kvalitete života

Izv. prof. dr. sc. Željka Car, doc. dr. sc. Marin Vuković

 

Asistivna tehnologija ima za cilj povećavanje, održavanje ili poboljšanje funkcionalnih sposobnosti osoba s invaliditetom. Danas postoje ili se razvijaju programska rješenja za široko dostupne uređaje (pametne telefone, tablete, računala, pametne ploče itd.), a koja imaju ulogu asistivne tehnologije te podržavaju komunikaciju i obavljanje svakodnevnih aktivnosti osoba sa složenim komunikacijskim teškoćama. Također, primjena suvremenih uređaja kod djece urednog razvoja može povećati učinkovitost i  motivaciju učenjem kroz igru.
U okviru ove teme studenti će provoditi istraživanja u području asistivne tehnologije i ozbiljnih igara te razvijati programska rješenja za web, pokretne i nosive uređaje (pametni sat, narukvica) namijenjene edukaciji i komunikaciji. Također, studenti se mogu baviti istraživanjima u području beskontaktnih tehnologija (NFC, RFID, uređaji zasnovani na upravljanju pokretima i glasom korisnika).

Studentima je na raspolaganju oprema Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju.
Više o istraživanjima u ovom području na http://www.ict-aac.hr ili na Facebook stranici https://www.facebook.com/ictaac.